Italská kuchynÄ›. Spousta skvÄ›lých jÃdel, které jsou oblÃbené po celém svÄ›tÄ›. Italské dezerty zanechajà za hlavnÃm jÃdlem dokonalou teÄku. Italské dezerty nejsou oblÃbené jen v Itálii, ale po celém svÄ›tÄ›. Které jsou ty nejznámÄ›jÅ¡Ã a nejoblÃbenÄ›jÅ¡Ã?
Tiramisu
Tento dezert je nejoblÃbenÄ›jÅ¡Ãm v celém Itálii, a zaujÃmá také Äestné mÃsto v seznamu nejoblÃbenÄ›jÅ¡Ãch dezertů na svÄ›tÄ›. Dlouhé piÅ¡koty nasáknuté kvalitnÃm espressem, které jsou proložené jemným krémem z mascarpone. K tomu se jeÅ¡tÄ› Äasto ochucuje likérem s alkoholem, zejména mandlové chuti. Tiramisu má původ v Benátsku, kde bylo prvnà vyrobeno v 60. letech 20. stoletÃ.
Panna cotta
Jednoduchý, avÅ¡ak úžasný dezert! Tento ztuhlý puding je mÄ›kký, hedvábný a rozplývá se na jazyku. Panna cotta je vlastnÄ› rozvaÅ™ená smetana, ke které se pÅ™idává cukr a želatina. Do toho patřà na ochucenà vanilka, samozÅ™ejmÄ› nejlépe pravá, ÄerstvÄ› odstranÄ›na z vanilkových lusků. Panna cotta se Äasto podává s ovocnými omáÄkami, jejichž kyselost vyvážà hedvábnou smetanovou chuÅ¥ panna cotty.
Cannoli
LuxusnÃ, kÅ™upavé, smažené trubiÄky jsou oblÃbeným italským, sladkým peÄivem. Obvykle se plnà lahodným krémem, který se skládá ze sýru ricotta. Krém se ochucuje podle toho, jakou chutà trubiÄky chcete. Krémy mohou být Äokoládové, oÅ™echové, vanilkové, ovocné, nebo jen bez pÅ™Ãchuti. Dezert má původ na SicÃlii.
Granita
OblÃbený sicilský ledový dezert, který vás osvěžà zejména v letnÃch obdobÃch. Podává se tradiÄnÄ› ke snÃdani, a to doplnÄ›ný šálkem silného espressa a k tomu se pÅ™idá brioÅ¡ka. Granita je vlastnÄ› zmražená smÄ›s, která se vyrábà z cukru, ovocné šťávy, vody a pÅ™ÃpadnÄ› dalÅ¡Ãch dochucovadel. NÄ›kdy je pÅ™ipodobňovaný k sorbetům, ovÅ¡em granita má vÃce zrnitÄ›jÅ¡Ã strukturu.
Affogato
Italové milujà dobrou kávu, a milujà zmrzlinu neboli gelato. Je jen pÅ™irozené, že se tyto dvÄ› vÄ›ci spojili v jeden skvÄ›lý dezert. Na kopeÄek vanilkové zmrzliny se nalije panák horkého espressa. Je to tedy napůl nápoj, napůl vynikajÃcÃ, krémový dezert.